IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

De 10 beste campings voor reizen door Frankrijk met de motor of camper

De 10 beste campings voor reizen door Frankrijk met de motor of camper

De voorbije jaren hebben we zowat gans Frankrijk afgereisd met de motor. Een leuke plek vinden om je tent op te slaan is niet altijd eenvoudig als je weg wil blijven van de geasfalteerde camping-pretparken en toch graag een propere douche en toilet wil vinden. Bij deze de top 10 van kleine, charmante campings waar wij met plezier terug gaan. Ik geef nog even mee wat voor ons de ideale reis-camping is:

  • Niet al te groot en zo weinig mogelijk vaste sta-caravans.
  • Geen luidruchtige cafe's, disco's of andere kids-entertainment.
  • Proper gras voor de tent, en liefst droog. Mag een tentweide zijn, electriciteit hebben we niet nodig. Extra ruimte is mooi meegenomen (late night parties met de buren zijn niet aan ons besteed)
  • Een mooi uitzicht of decoratieve setting.
  • Een winkeltje op of in de buurt van de camping is handig, maar je wil zeker (frans) brood kunnen bestellen voor het ontbijt.
  • Een lekker restaurantje op of dicht bij de camping is ideaal, dan hoef je 's avonds niet meer in je motorpak te klimmen voor het diner en kan je rustig die lekkere fles Franse wijn leegdrinken.
  • Proper sanitair, dat spreekt voor zich. En als het even kan toiletten met een bril, zeker geen 'wc turque' waar je moet over hangen.

En dan nu de lijst:

1. Les Eucalyptus - Saint Tropez/Ramatuelle (Cote d’Azur)

Op amper 200 meter van een van de sjiekste stranden ter wereld vind je in een olijfgaard hier een kleine gezellige camping tussen de Eucalyptus bomen. Je waant je aan het einde van de wereld, hier aan het einde van een rustig straatje waar de luxewagens zich verdringen om te parkeren. We zitten dan ook op een boogscheut van Saint Tropez. Je wandelt de camping buiten en even verderop ligt het strand waar je de keuze hebt tussen hippe strandbars of bescheidener optrekjes waar je je niet blauw betaalt voor een drankje. Er is geen winkel op de camping, maar via het strand kom je op de naburige mega-camping terecht waar een tof (groot) restaurant is en een supermarktje waar je al het nodige kan vinden.

Website: www.campingleseucalyptus.fr Adres: Camping LES EUCALYPTUS, Pampelonne, 741 Chemin des moulins, 83350 RAMATUELLE

2. Huttopia - Versailles (Paris)

De Huttopia keten heeft verschillende campings die een mix maken van allerhande alternatieve verblijfplaatsen (woonwagens, familietenten, tipi's, etc) en klassieke kampeerplekken. Deze camping ligt op amper een kilometer of zo van het paleis van Versailles, dus ideaal gelegen voor wie wat cultuur wil opsnuiven. Ondanks de nabijheid van het grote Parijs is het hier toch behoorlijk rustig. Wij genoten ’s avonds van een écht lekkere pizza met onze nieuw gemaakte vrienden die hun tent opsloegen naast de onze.

Website: europe.huttopia.com/site/camping-versailles Adres: Camping Huttopia Versailles, 31 Rue Berthelot, 78000 Versailles, France

3. Chateau Gandspette - Eperleques (Nord/Picardie)

Een al wat grotere camping, inclusief zwembad. Maar de tentweide achteraan is zeer rustig (we gingen ook niet in het topseizoen). Een groot voordeel is dat er ook een OK restaurant is waar je rustig kan doorzakken en vervolgens naar je tent strompelen. En ’s morgens rijdt de bakker gewoon door de camping, dus je hoeft je zelfs niet te verplaatsen om croissants te halen. Heel net sanitair rond het geheel af. O ja, er bezoek zeker het ‘blockhaus’ van Eperleques dat een kilometer verderop ligt. Zelfs voor wie geen interesse heeft in geschiedenis is dit een aanrader, je waant je zowaar in een James Bond film.

Website: www.chateau-gandspette.com/campsite-france-pas-de-calais.html Adres: Camping CHÂTEAU du GANDSPETTE, 133 rue du Gandspette, 62910 Éperlecques

4. Camping Le Mesnil - Saint Aubin sur Mer / Sotteville (Haute Normandie)

Op weg naar Normandie, eigenlijk al in de ‘Haute Normandie’, vind je langs de kust deze camping. Een kleine kilometer door de velden verder ben je aan het strand, ideaal om uit te waaien na een dagje rijden. In het hoogseizoen zijn de stacaravans goed gevuld met bourgondische Fransen wat voor de nodige couleur locale zorgt. Maar in ruil krijg je wel een opvallend lekker restaurantje (waar de lokale horeca ook al eens langs komt) en een volwaardige bakker voor je ontbijt.

Website: www.campinglemesnil.com Adres: Camping Le Mesnil, Route de Sotteville sur Mer, 76740 Saint-Aubin-sur-Mer

5. Camping le chalet Verchin - Verchin (Nord)

Wij vinden het fijn om in de late namiddag nog te vertrekken op reis, eerder dan nog een avond thuis te zitten en dan de voormiddag te nemen om alles op te laden. De druk om alsnog ter vertrekken zorgt ervoor dat je veel tijd wint, en je bent eigenlijk een dag langer op vakantie. Dan is het natuurlijk ook fijn als je ’s avonds nog een slaapplaats vindt en dan is Le chalet in Verchin een fijne bestemming. Een soort mini-camping zonder winkel of restaurant maar wel dubbel zo charmant. In het naburige stadje vind je een frituur, pizzeria en winkels, en nog wat verder is een traditioneel Frans restaurant zoals je ze niet veel meer vind. De eigenaar van de camping helpt je graag verder als je naar 'un bon restaurant' vraagt. Rij bij je vertrek ook even langs Lisbourg waar je de bron van de Leie vindt, die heeft daar een interessante geschiedenis.

Website: www.france-voyage.com/frankrijk-campings/camping-verchin-52863.htm Adres: Camping Aire Naturelle Le Chalet , 2 Rue des Champs, 62310 Verchin

6. Le Bois Coudrais - Cuguen (Bretagne)

Bretagne, in de buurt van de Mont Saint Michel, staat garant voor drukke campings. Niet zo bij de Engelse familie die deze charme camping uitbaat. Er is een beperkt aantal plaatsen, midden in de natuur. Je kampeert eigenlijk in de tuin van de familie en je kan ook gebruik maken van hun bescheiden zwembad. Voor een snelle hap is een een kleine snackbar en even verderop vind je in het dorp van Cuguen de nodige winkels, of nog wat verder in Combourg zijn tal van eetgelegenheden en ook een kasteel dat een bezoek waard is.

Website: www.leboiscoudrais.com Adres: Le Bois Coudrais, 35270 Cuguen (GPS: Coudray ingeven)

7. Camping du chateau - Falaise (Normandie)

Op de rots van Falaise staat een groot kasteel, onderaan bij de rivier ligt een pittoreske camping municipal. Een van die municipals die enthousiast worden uitgebaat en dus goed onderhouden en heel netjes zijn. Een korte wandeling brengt je in het historische centrum van Falaise waar je voor alle shopping en eten terecht kan. De perfect tussenstop op weg naar Bretagne, weg van de snelweg en langs de betere stuurweggetjes.

Website: www.camping-falaise.com Adres: Camping du Château, 1 rue du Val d’Ante, 14700 FALAISE

8. Camping Masia Can Fosses - Planoles - Spanje/Catalonië

Net over de grens met Spanje (dus even buiten Frankrijk), in Catalonië, ligt tegen een bergwand van de Pyreneeën camping Can Fosses. De rit er naartoe is op zich al een reden om hier te logeren. Prachtige bergwegen waar je gezwind door-zwiept terwijl de due-zit zich kan vergapen aan adembenemende landschappen. De kleine camping zelf is basic gezellig met een cafeetje met wifi. In het dorpje kan je bij écht traditionele winkeltjes terecht voor lokaal lekkers. Wel even je beste Catalaans boven halen want met met je Benidorm-Spaans oogst je hier alleen afkeurende blikken.

Website: www.canfosses.com Adres: Planoles (Girona), Spanje

9. Camping Nature - Luxémont-et-Villotte (Champagne)

Aan de rand van de Champagne streek vind je mits wat zoeken deze kleine camping achter een boerderij. De eigenaar besloot de traktor aan de wilgen te hangen en bouwde zijn erf en tuin om tot een fijne plek om te verpozen. Geen vaste campeervilla's of bowling banen, wel ruime percelen tussen het groen. Wandel ook eens naar het meertje van dezelfde eigenaar een kilometer verderop, daar heb je in de zomer zowaar een mega-privé-strand. Volgende keer vragen we of we de tent of camper daar kunnen neerzetten. Een winkel of restaurant is er niet, dus best even shoppen in de supermarkt een paar kilometer verder en zelf je potje koken.

Website: www.camping-nature.net Adres: Camping Nature, 13 Rue de l'Evangile, 51300 Luxémont, France

10. Camping Le Hameau des Lacs - La Pale

Deze plek valt onder de categorie onverwachte vondsten. Op het eerste gezicht is het een minder goed onderhouden franse familiecamping (inclusief WC turque, maar gelukkig ook andere toiletten), maar de ligging aan het meer maakt veel goed. Wij kwamen er einde augustus en dat betekent dat behoorlijk rustig was. Het restaurantje lijkt ook niet veel soeps tot je ontdekt dat de uitbater vroeger een pizzeria had aan de Azurenkust en in zijn prive-steen-oven nog steeds heerlijke pizza's bakt. Een fijn plekje in een streek waar verder hoogstens mega-campings liggen. Anderzijds misschien een minder goede keuze in het hoogseizoen.

Website: www.campingfrance.com/recherchez-votre-camping/midi-pyrenees/aveyron/villefranche-de-panat/le-hameau-des-lacs Adres: Le Hameau de Lacs, D25, 12430 Villefranche De Panat

Heb je zelf ervaringen met deze campings, of eigen vondsten in Frankrijk? Laat het weten in de commentaren en bezorg ons een paar leuke foto's. We werken nog aan lijstjes voor andere landen, dus ook daar zijn tips welkom!

Off the road

Off the road

Van Baskenland tot Catalonië: Roda de Isàbena tot Planoles

Van Baskenland tot Catalonië: Roda de Isàbena tot Planoles