IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

De Kastelen van de Loire op de motor

Alle streken van Frankrijk hebben we al aangedaan en telkens weer reden we langs of voorbij de Kastelen van de Loire. Hoog tijd dus om de kastelen van de Loire hun eer aan te doen. Deze bestemming is echt één van de verplichte nummertjes van Frankrijk. Cherverny waarop het kasteel van Kuifje geïnspireerd is

Reisverslag

 

 • Alle streken van Frankrijk hebben we al aangedaan en telkens weer reden we langs of voorbij de Kastelen van de Loire. Hoog tijd dus om de kastelen van de Loire hun eer aan te doen. Deze bestemming is echt één van de verplichte nummertjes van Frankrijk. Bij zo een trip hoort een klassieke authentieke groene reisgids Michelin, die ons van kasteel naar kasteel brengt. Deze gids bezorgt je de gepaste portie historische informatie. De waardebepalingen met sterren bij elke bestemmingen helpen je als motards de juiste keuze te maken, of priortiteiten te stellen. De Michelin Atlas Routier France was perfect bij de dagelijkse uitdaging toffe ritjes en superbe picnic plaatsjes waar we een zaak van eer van maken. Niets boven een lunchpauze aan de oevers van de rivier met een stukje kaas, glaasje wijn en een stokbrood van bij de lokale boulangerie? En wie nog meer routes in Frankrijk wil moet zeker hetMichelin boek met 80 motorroutes voor Frankrijk in huis halen.
 • Een uitdaging bij onze mototripjes is het vinden van verrassende logies. Op weg naar de Loire vonden we alweer een pareltje als eerste tussenstop. Manoir Saint Charles te Rémy, een chambre d'hôtes met middeleeuwse oorsprong, gerund door een gepassioneerd koppel. Deze zomer namen we het diner en het ontbijt buiten aan de rand van het zwembad. Een oprecht warm onthaal, in een apart kader. Een echte aanrader! Meer informatie onderaan het artikel.
 • Het kasteel-plezier begint trouwens al ten noorden van Parijs. Het kasteel van Pierrefonds wordt door de locals als het mooiste van Frankrijk omschreven, maar zo zijn er waarrschijnlijk wel meer.
 • Grotere kaart weergeven
 • Voor een rondrit langs de kastelen van de Loire zoek je best een centrale plaats als uitvalsbasis. Deze zomer was het echt warm op de moto. Het eisenpakket van het logement werd dus uitgebreid met "beschikbaar zwembad". Dit vonden we in "Chateau du Breuil", te Cheverny. Niettegenstaande dit kasteel deel uitmaakt van "chateaux & hotels collection", krijg je bij het onthaal, zelfs al aan de telefoon, of je bij de kasteelheer zelf komt logeren. In het kasteel zelf was er geen kamer meer vrij. Wij logeerden in een recent verbouwde schuur op het domein, op de eerste verdieping, met ruim balkon. Een droom voor een motards. We reden met onze moto tot aan de kamer, parkeerden hem onder ons balkon en de motor outfits konden zonder problemen even "uitdampen" op het balkon. Elke dag ontbijt in het kasteel. Daarvoor wandelde je even door de boomgaard. Het menu van de dag kon je raadplegen op de pupiter in de inkomhal. De gastheer zelf is een lopende toeristische dienst van  de Loire en gepassioneerd Loire Wijn kenner. 's Avonds bij het diner, dat voortreffelijk was bereid met seizoensproducten door zijn ega, werden de smaakpapilen extra uitgedaagd met het verkennen van weer een ander lekker wijntje. Het bordje kaas uit de regio na de maaltijd mocht niet ontbreken. La douce France, ten voeten uit!

Voor wie van architectuur, natuur en geschiedenis is er in de Loirestreek veel te veel om uit te kiezen. We selecteerden dus een paar bestemmingen. Met een motopak aan uitgebreid een kasteel bezoeken is geen optie. Alhoewel sommige kastelen over lockers beschikken waar je je zware outfits kunt opbergen. Langs deze route vind je een mooie selectie van de interessantste kastelen. Je kan ze naar keuze in één of twee dagen afwerken, afhankelijk van hoeveel kastelen je ook van binnen wil bekijken.

 • Cheverny, net zoals in het stripverhaal van Kuifje.

Een prachtig verzorgd kasteel, met ruime parking. Jammer dat je moet aanschuiven door het souvenirswinkeltje voor tickets. Hier zijn geen lockers, maar in het kasteel zelf kan je wel je jas achterlaten bij de ingang. Zeer vriendelijk onthaal in het kasteel zelf. Indrukwekkend zijn de originele meubels in alle vertrekken. De wereldberoemde hondenkennel op het domein is echt de moeite. Duizenden toeristen komen jaarlijks Cheverny bezoeken en geen hond (letterlijk) die er zich iets van aantrekt. Op het domein is ook een tentoonstelling over Kuifje die echt de moeite waard is.

 • Blois, gedomineerd door de Loire.

Fantastisch mooie stad. Zeer gezellig om een terrasje mee te pikken. Wie hier in de buurt logeert kan 's avond terugkeren voor een indrukwekkend licht en klankspel op de muren van het kasteel dat de stad domineert.

 • Chambord, het kasteel met de 365 schoorstenen.

Imposant.Wij hebben het niet bezocht. We zijn er gewoon 's rondgewandeld

 • Chenonceau, le chateau des dames

Zeer mooi gelegen aan de rivier Cher. Een prachtig kasteel met ruime parking en lockers (voorbij de ingang rechts aan het begin van de oprijlaan). Verrassend is de keuken, die naar oud model volledig gerestaureerd is en de eigen haven van het kasteel. Wie per sé zonder betalen glimp wil opvangen kan naar de andere kant van de cher rijden en daar vrij dicht komen met de motor. De laatste 100 meter moet je wel te voet doen. Tip: vanaf de west-kant kom je het dichtst met de motor.

 • Chateau de Villandry, met tuinen.

Hier ook terug lockers. De motor staat op een parking aan de straatkant. Je kan kiezen voor een ticket voor de tuin en/of kasteel. Wij kozen voor een ticket tuin. De uitgestippelde wandeling door het bos en de tuin is zeker een aanrader om te volgen. Zo heb je zicht op het kasteel en de fantastisch mooi aangelegde tuin. De schoonheid en netheid en ordelijkheid en overzichtelijkheid en oogst van de verschillende tuinperken doet elke hobby tuinier watertanden.

 • Chaumont-sur-Loire, festival international des jardins 2009

Wij kozen blijkbaar voor de ingang bij de rivier en kregen een ferme klim tevoet (bij 30 graden in motorpak) als intro. Heb je geen zin in stappen dan kan je aan de westelijke kant van het park ook een ingang vinden. Lockers zijn er niet, maar bij de ingang van de tuin kan je weer één en ander achterlaten bij de vriendelijke bewakers daar. De tuin is jaarlijks het kader voor een internationaal tuinarchitecten event. Apart, mooi, mindermooi en sommige installaties waren imponerend. De cataloog kostte 10 euro, in het Frans en in het Engels. Je krijgt er het overzicht van de werken, inclusief de plantenlijst voor wie groene vingers heeft. In de tuin is een heel mooi tijdelijk restaurant opgetrokken en leuke koffie en thee tent.

Verblijf:

Le Manoir Saint Charles - Rémy - Frankrijk Manoir Saint Charles te Rémy, een chambre d'hôtes met middeleeuwse oorsprong, gerund door een gepassioneerd koppel. In het hartje van een klein dorpje, ten noorden van Parijs vonden we dit verblijf op een domein van 6 hectares groot. Mevrouw staat garant voor een lekkere keuken. Meneer  is een professionele knutselaar en herstelt het park en het huis in zijn oorspronkelijk sfeer. En daar zijn wel een paar verassingen te vinden, van basaltzuilen over geheime gangen tot een met wind aangedreven waterpomp. De kamers zijn zeer luxueus ingericht en voorzien van alle comfort. ◦ Verzorgde table d’hotes, aan het zwembad als het weer dat toelaat. ◦ Je rijdt de motor op het domein binnen waar hij behoorlijk veilig staat. ◦ Website: Le Manoir Saint Charles

Chateau du Breuil - Cherverny - Frankrijk

 • Een sympathiek culinair restaurant, de charme van een Chambre d'hotes met de service van een hotel. Idem voor het ontbijt.
 • De motor staat op een groot afgesloten domein, wie in de boomgaard logeert kan de motor zelfs vlak bij raam stallen.
 • Website: Chateau de Breuil

De kastelen:

PierrefondsChevernyBloisChambordChenonceau Villandry Chaumont-sur-Loire

Retro Biker Oktober 2009

Orange County Choppers bouwen een electrische motor