IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

Om en rond Luzern en De Gothardpas

Als je niet genoeg kan krijgen van haarspeldbochten, ijle lucht en monumentale vergezichten dan is Zwitserland natuurlijk de “place to be”. De mooiste bergen en passen vindt je in het Zuiden tegen de Italiaanse grens. Deze route start in Luzern en brengt ons langs 4 passen aan de Oost-kant van Wallis (de “Valais”).

Motorrit Zwitserland

Luzern is het perfect vertrekpunt voor een bezoek aan Zwitserland. De stad op zich is al een bezoek waard met zijn beroemde houten brug, de gezellige shopping straten en een reeks heerlijke restaurants. Ook aan hotels is er geen gebruik hier aan het uiteinde van het “Vierwoudsteden Meer”. De trip België - Luzern is voor wie een stevig zitvlak en de juiste motor heeft vlot in één dag te doen (660km autosnelweg).

Wie geen nood heeft aan een beetje beschaving rondom zich bij het overnachten kan er ook voor kiezen om ergens in de eerste 60 kilometer van de route in te pikken. In de talloze dorpjes onderweg vind je hotels en restaurantjes allerhande. De pret begint eigenlijk pas echt bij Innertkirchen waar we de Grimsel pas aanvatten. Op de top van de pas vind je alles voor een middag stap, inclusief een mini marmotten-pretpark.

Eens over de Grimsel daal je af de “Valais” (de vallei die tevens een Zwitsers kanton is) in. Beneden aangekomen kiezen we niet de voor de hand liggende Furka pass, die komt later aan de beurt. Neen, we gaan een stukje de valei in tot het gehucht Ulrichen. Daar slaan we links af en starten we de beklimming van de tweede pas: de “Passo della Novena” ofte de “Nufenen Pas”. Je raad het al, deze pas leidt ons Italië binnen. Vlak nadat je de we naar de Nufenen pas bent ingeslagen vind je trouwens op je rechter kant een tankstation. Handig voor wie een kleine tank heeft, of wie wil profiteren van het enige wat in Zwitserland goedkoper is dan elders: brandstof.

Nadat je over de Nufenen pass gereden bent komt je in een typisch hooggebergte landschap terecht. Je rijdt nog een flink stuk door een soort niemandsland dat ‘s winters niet bereikbaar is. Vervolgens zak je verder af Italië binnen. Maar net voor we ons echt in de Zuiderse gekte storten kiezen slaan we in Airolo opnieuw links af, de Gothard pas omhoog. Als je in de verleiding komt om de pijlen te volgen, zorg er dan voor dat je niet in de Gothard tunnel terecht komt.

Ook op de top van de Gothard pas is er de nodige horeca voorzien, en je kan zelfs je stalen ros inruilen voor een koets met paardenspan om de pas aan de andere kant af te dalen. Hoewel ik vermoed dat weinig motor rijders daar veel zin in zullen hebben. In de afdaling richting Andermatt laten we een paar haarspeldbochten liggen want in Hospental slaan we alweer links af. Wie gehaast is om terug in Luzern te geraken kan hier trouwens kiezen om hier rechtdoor te gaan en verderop de snelweg naar ons vertrekpunt nemen.

De moedigen gaan echter door en kiezen voor richting de Furka pas. Nog meer prachtige berglandschappen leiden ons opnieuw naar de Westelijke ingang van de Valais. Op de top van de Furka pas is er een stopplaats om al dat moois op een veilige manier (stilstaand) te bewonderen. Aan de overkant van de weg zie je een klein huisje staan dat op een wel heel bijzondere manier verbouwd is. Wie hier een creatie van Panamarenko in ziet heeft goed gegokt. Dit is inderdaad het retraite-oord van deze wereldberoemde Belgische kunstenaar.

Bij het afdalen van de pas in de andere richting komen we langs het “Belvédere hotel” dat een wonderbaarlijk uitzicht biedt op de Rhone gletscher. Je kan ook gewoon je motor stallen op de parking (perfect veilig zoals meestal in Zwitserland) en de benen strekken voor een bezoek aan de ijsgrot in de gletscher.

Van hier gaat het verder naar beneden met talloze haarspeldbochten om de route te eindigen Gletsch. Van hieruit kan je terug naar Luzern opnieuw via de Grimsel pas. Een beter idee is waarschijnlijk om de Valais in te rijden en daar een leuke verblijfplaats te zoeken.

Eten en drinken:

Hotel Schweizerhof in Luzern ◦ Diep in de tanktas gaan is hier de boodschap. Een hotel dat nog de grandeur van de grote dagen weerspiegelt aan de rand van het meer. Om de prijs te drukken is de “Is er niets goedkoper in de buurt?” truk zeker een aanrader, wij kregen 50 euro korting en gratis ontbijt. ◦ De motor kan veilig in de parking van het hotel geparkeerd worden. ◦ Je kan in het hotel natuurlijk ook eten, maar wandel beter de stad even in, daar zijn tal van leuke plekken in alle maten en prijzen. ◦ Website: Hotel Schweizerhof in Luzern

“Romantisch” Hotel Restaurant Wilden Mann ◦ Voor wie het wat minder sjiek en eerder romantisch wil is er de “Wilden Mann”. ◦ Wij testten enkel het restaurant uit en dit is zeker een aanrader, vooral wie de lokale keuken eer wil aandoen. ◦ Website: Wilden Mann

Adventure Motorcycling Handbook

Adventure Motorcycling Handbook

Scooter route in de Vlaamse Ardennen