IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

Van Sevilla naar Cordoba door de bergen

Van Sevilla naar Cordoba door de bergen

De grootste en meest bruisende stad van Andalusië is ongetwijfled Sevilla, de perfecte plek dus om een reis door Zuid-Spanje te beginnen. In deze serie doen we een aantal grote cultuursteden aan en zoeken we tussenin de mooiste motorroutes op. Andalusië Deel 1: Van Sevilla naar Cordoba door de bergen

Je kan met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar het Zuiden van Spanje vliegen. Naar Malaga - wat niet zo veraf ligt van Sevilla - zijn er talloze toeristen vluchten, vanuit Brussel kan je naar Sevilla maar dan met een tussenstop in Madrid, wie rechstreeks wil vliegen - best wel een goed idee op deze relatief korte afstand - kan terecht bij Ryanair vanuit Charleroi of waarom niet eens vanuit Parijs (luchthaven Charles de Gaule) van waaruit de Spaanse maatschappij Vueling goedkope vluchten biedt met een excellente service. Wij kozen voor onze verkenning voor dat laatste met als voordeel dat je op een menselijk uur vertrekt uit Parijs (11u) en comfortabel terugkeert (17u45 vertrek en om 20 terug in Parijs). Vueling heeft als bijkomend voordeel dat ze steeds goedkoop zijn (ook als je laat boekt), en dat je zelf je comfort bijkoopt (bagage, meer beenruimte, etc.).

Route:

Kathedraal-Sevilla

Maar de motortrip dan. De snelste weg van Sevilla naar Cordoba is natuurlijk via de snelweg, maar wij kozen voor een omweg langs de bergen. Daartoe verlaten we Sevilla langs het noorden en volgen de valei van de Guadalquivir tot in "La Estacion" om daar links af te slaan richting Noord. Even voorbij Cantillana aan de overkant van de rivier begint de pret. Een biljartlaken dat netjes uitgerold is tussen de heuvels. Echte bergen zijn dit niet, eigenlijk rijden we op de wand die de grens vormt tussen het Spaans hoogplateau en de valei van de Guadalquivir. Maar daar hoeven alleen geografen zich zorgen om te maken, het gaat op en neer en er zijn ontelbare bochten. Met weinig verkeer een soort straten-circuit dus, maar toch even opletten voor traag omhoog kruipende landbouwvoertuigen. Wie de tijd neemt om ook van het landschap te genieten zal twee dingen zien. Enerzijds lopen er door deze eindeloze speeltuin een ontelbaar aantal off-road wegen die voor de fans van het genre een onweerstaanbare drang moeten losmaken, maar die zijn spijtig genoeg meestal afgesloten om de wereldberoemde zwarte varkens van de weg te houden. Deze beesten die zich voederen met de eikels van de kurk- en ander eiken liggen in de volgende tapas bar op jou te wachten onder de vorm van de beroemde Jamon Ibérico.

motogarage-andalusie

De ideale tussenstop vinden we in het dorpje Cazalla de la Sierra, dat trouwens ver op voorhand staat aangegeven als toeristische trekpleister. Rij even door tot het einde van het dorp en daar kan je netjes parkeren op een groot plein. Van daaruit keer je op je stappen terug door een heuse winkel-wandelstraat en aan de andere kant van het dorp is het plein bij de kerk een bezoekje waard. Sla in dit dorp meteen een picnic en voldoende water in want we duiken straks de wildernis in. In de straat parallel met de winkelstraat is er trouwens een motorgarage, maar of die veel ervaring heeft met toermotoren valt te betwijferelen (zie foto).

natuur-andalasie

Vanuit Cazalla is het nog 16 kilometer genieten tot even voorbij Alanis. Buiten dat dorp vind je een mooi uitkijkpunt, de perfecte plek om je mentaal voor te bereiden op 40 kilometer "caretera muy peligroso". Zij die met de supersport naar hier zijn meegekomen kunnen nu best terugkeren want wat volgt is niet geschikt voor gevoelige carters. Er heeft weliswaar asfalt gelegen op dit stuk bergweg maar de vergelijking met een piste houdt meer steek. Ideaal om eens echt gebruikt te maken van de mogelijkheden van je reisenduro, als je het toch aandurft met een toerbuffel let dan toch extra op. De weg is natuurlijk niet zo gevaarlijk als de Spanjaarden het aangeven, maar de aanbevolen snelheid van 40 km/uur is wat ons betreft terecht. Even hard werken dus, maar de beloning is navenant. Als wij een gemiddelde haalden beneden de aangegeven limiet dan was het eerder om met open mond te genieten van dit stukje natuur. Een aanrader met de juiste motor dus.

Eens op de hoogvlakte valt er niet veel meer te beleven dan nog meer mooie uitzichten, schilderachtige nederzettingen en perfecte wegen. Van hieruit gaat het richting Cordoba via alweer een heerlijk bochtige nationale weg. Wie onderweg nog even wil stoppen om de benen te strekken willen we wel nog waarschuwen dat de zijwegen hier als snel overgaan in hetzelfde soort opgebroken asfaltweg als daarnet. We kunnen bevestigen dat je hart wat sneller gaat slaan als je tegen 90km/u de vlakke asfaltweg zit veranderen in een stuk gruyère.

Kathedraal-Cordoba

De oude binnenstad van Cordoba is voor een groot deel autovrij, tenzij je daar logeert in een hotel. Veel van de  betere hotels rondom de wereldberoemde Kathedraal/Moskee hebben een eigen parkeergarage met de gebruikelijke Spaanse stijle afdaling naar de kelder.

Bezoeken:

Sevilla - Kathedraal Een moskee die vervolgens een indrukwekkende Kathedraal werd, daar draaien ze in Andalusië hun hand niet voor om. De Kathedraal van Sevilla is één van de gebouwen die je niet mag missen met als hoogtepunten het altaarstuk (van Vlaams oorsprong) en de klokkentoren die je in theorie met de motor zou kunnen beklimmen. De omgeving van de Kathedraal is trouwens meteen een sfeervol stukje van de stad met talloze terrasjes (in de straat die bij de vlak bij de toren uitkomt).

Sevilla - Real Alcazar Dit prachtig paleis in het midden van de stad waar de verschillende heersers over Sevilla hun intrek namen en hun stempel drukten op het gebouw. Je wandelt er van de ééne verbazend omgeving in de andere, en de tuis lijkt zo weggelopen uit een sprookje va 1001 nacht.

Sevilla - Plaza de Espana Een beetje eigenaardige gebouw dat dateert van 1929  vormt een gigantische halve cirkel waar de inwoners van Sevilla een namiddagje komen ontspannen. Bootje varen of gewoon rondhangen, de sfeer is het belangrijkste.

Cordoba - Kathedraal/Moskee De Kathedraal van Cordoba - La Mesquita - is zo mogelijk nog indrukwekkender dan die van Sevilla. Niet zozeer van de buitenkant gezien, maar eens je binnenkomt in het gebouw ben je goed voor een uurtje ronddwalen en genieten. Het sterkste is nog wel dat waarlijk op zoek moet naar de Kathedraal in deze Moskee. Maar geen nood, wandel gewoon naar het midden van de gigantische ruimte en je zal je ogen niet geloven.

Slapen:

Sevilla - La Casa del Maestro Een heel charmant hotel in het oude huis van een Flamenco meester, heel veel comfort en sfeer. Prijs: OO Parking: Eén straat verder is een publieke overdekte parking, maar één of twee motoren kan je in dit autovrije steegje wel kwijt. Wel even een stevig slot aanleggen. Er is geen restaurant in het Hotel, maar die zijn er voldoende op wandelafstand.

Cordoba - Hotel Conquistador Comfortabel hotel met zicht op de zijkant van La Mesquita Prijs: OO Parking: Eigen parking onder het hotel, met de gebruikelijke stijle afdaling. Dus wel een beetje rijvaardigheid nodig.

Eten:

Sevilla - Tapas La Bodeguita de Romero (vlakbij de stieren arena) Een echte klassieke Tapas bar waar Spanjaarden hun namiddag doorbrengen aan de toog of op terras. Drink er een cervecita bij (klein biertje) dan hoef je alvast niet aan Tom Waes te denken bij het vragen naar "dos cervecas".

Sevilla - Moderne luxe met Michelin ster Met stip de hipste tent van Sevilla is Hotel EME met bijhorende bar en restaurant. Als je iets te vieren hebt of je houdt wel van een stukje culinair avontuur met een stevige prijs is dit zeker een aanrader. Vlak naast de Kathedraal stap je van een wereld van kleine straatjes en artisanale prullen in een regelrechte club die in het centrum van Londen niet zou misstaan.

Sevilla - Authentiek tapas Een tiental minuten stappen van het centrum kom je door steegjes een straatjes in een meer volkse wijk van Sevilla waar de uit 1670 daterende tapas bar "El Riconcillo" zijn deuren voor je open zet. Niet te missen voor wie van authenticiteit houdt. De vloer van de gelagzaal waarschijnlijk nog niet vervangen sinds de tijd dat dit een deel van een klooster was. Het is er steevast druk maar met wat geluk kan je achteraan gaan zitten om er kennis te maken met authentieke Spaanse keuken. Lekker en zonder poespas maar ook een beetje ruw en zonder franje.

Cordoba - Een goede keuze in het Joods kwartier Casa Pepe De La Juderia ziet er klein uit maar in deze aaneenschakeling van kamers kunnen wel 300 gasten zitten. Dit huis is dan ook goed georganiseerd zonder dat er afgedongen wordt op de kwaliteit van het eten of de authenticiteit van de sfeert.

Cordoba - authentiek Midden in de moderne stad op enkele passen van de grote winkelstraten vind je Casa El Pisto. Glip binnen naar de (overdekte) patio en geniet er van de georganiseerde chaos bij een stukje Rabo de Toro (stieren staart).

Cordoba - morderne tapas Garum 2.1 Voor wie het zo'n beetje gehad heeft met authentieke Spaanse bars is deze hippe winebar die een fijn interpretatie geeft aan klassieke tapa gerechten een ideaal plekje.

Deel één van de Andalusië reeks staat online

Ltd. Edition TAG Heuer Steve McQueen Motorcycle Helm