IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

Terug naar de beschaving / Ilomantsi - Savonlinna

Terug naar de beschaving / Ilomantsi - Savonlinna

IMG_0581.PNG

Het heeft hard gewaaid en geregend vannacht, dus besluiten we ons ontbijt in Ilomantsi te gaan zoeken. Daar hebben vanop de watertoren trouwens nog twee typische kerkjes gespot die we willen gaan bezoeken. Het ontbijt in de lokale eetplek (wat ze in de V.S. een Diner zouden noemen) is een ware onderdompeling in lokale cultuur. Slappe koffie naar believen, pretzels en lokaal briochebrood die massaal verkocht wordt aan de lokale klanten. Terwijl we plannen maken voor de rest van de dag druppelt een gelagzaal aan de zijkant vol met ouderlingen. Twee dames die moeilijk te been zijn komen aan met wat je best kan omschrijven als en kruising tussen een rollator en twee steppen. Om 11u30 wordt alles duidelijk als het buffet geopend wordt. In Finland kan je ’s middags lekker en goedkoop eten in buffet formule, en daar zat de lokale gepensioneerden club dus op te wachten.

Het klooster van Valamo verhuisde in 1940 naar Finland, daarvoor lag het op een eiland in het Ladoga meer in Rusland. Dit deel van Finland voelt ondertussen echt even veel Russisch aan als Fins. Het klooster is niet het stukje bestofte geschiedenis dat we in Belgische kloosters kennen, maar een echt bedevaartsoord waar pelgrims komen bidden, souvenirs kopen en smakelijk eten van het middagbuffet. Een Finse traditie die we ondertussen met plezier overnemen.

In de late namiddag komen we aan in Savonlinna, het eerste échte stadje sinds lang. Terwijl we een biertje drinken op een terras zien we mensen voorbij wandelen in smoking en avond kledij. Dat heeft alles te maken met het Europees Operafestival dat in hier plaats vindt. Later zullen we horen dat President Poetin onverwacht zijn opwachting maakte op het festival, en daarbij naliet de Finnen te feliciteren met hun 100jarige onafhankelijkheid. Dat Poetin zo maar met zijn helikopter ergens kan neerstrijken in Finland en zijn zin doen stoort de Finnen mateloos en is meteen een illustratie van de spanning die in die regio groeit. Reden genoeg blijkbaar om de atoomschuilkelders uit de koude oorlog terug af te stoffen, zo vertelt ons een Finse.

Daktent tips uit de praktijk

Daktent tips uit de praktijk

Oog in oog met een eland, Russen en Finse wijn / Kuhmo - Ilomantsi

Oog in oog met een eland, Russen en Finse wijn / Kuhmo - Ilomantsi