IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

Het hippe Brighton, voor Mods en Bikers alike

Het Zuiden van Engeland heeft veel leuke plekken, maar de eerste echte topper langs de Zuid-Britse kust is zeker Brighton. Al sinds King George IV in 1823 er zijn exotisch "Royal Pavillion" neerzette is de stad een trekpleister voor het hippe volkje uit Londen. Voor motorliefhebbers is de periode van de rivaliteit tussen de scooterrijdende Mods en op motoren rondscheurende bikers in de jaren 60 dan weer een goede reden voor een stop in Brighton.

Afgebrande Brighton Pier
Afgebrande Brighton Pier

Het Zuiden van Engeland is zeer gemakkelijk bereikbaar, en je hebt verschillend opties. Wie zijn ouwe scooter niet al te veel pijn wil doen kan simpelweg naar Oostende rijden en van daaruit de boot nemen naar Ramsgate. Met een ietwat jonger voertuig ben je in geen tijd in Calais, en dan heb je nog altijd de keuze tussen de romantiek van een boottochtje en de efficiëntie van de kanaal tunnel.

Wij kozen voor een overnachting in Calais in één van de vele budget-hotels daar. In en vooral rond de stad vind je KyriadFormule 1Etap, etc. Waar je voor weinig geld netjes slaapt. Je hang naar wat luxe kan je dan botvieren door één van de vele lekkere restaurants te bezoeken in Calais. Een absolute aanrader is "Le Channel", de motor voor de deur, zeer vriendelijke ontvangst en culinaire menu's van 30 tot 60 euro (zonder wijn). De wijnkelder van het huis is ook niet te versmaden, maar dan loopt je rekening natuurlijk al snel op.

Eens het kanaal over begin de pret echt. Niet vergeten links te rijden! Een goeie tip kregen we hier van een stel doorwinterde motards: zorg voor een aanduiding op je motor die je er regelmatig aan herinnert dat je links moet rijden. Een sticker (pijl naar links) op je scherm of GPS, of eenvoudigweg een felgekleurde wasknijper ergens in je gezichtsveld (aan de linker kant) behoeden je straks misschien voor vervelende situaties.

Vanuit Dover kiezen we resoluut voor de kust, door moeras en duinlandschappen kom je stap voor stap terecht in de rust van de English Countryside. Kuddes schapen houden je gezelschap (niet tellen!) en van één pittoresk dorpje naar de andere ingedommelde kustgemeente rol je richting Brighton. Wie de ferry van 9u15 genomen heeft in Calais raakt (dankzij het uurverschil) met de motor vlot tegen de middag in Hastings, zelfs een vlotte scooterrit kan lukken. Hastings - verbroederd met Oudenaarde in België - biedt een voorsmaakje van Brighton. Zeker niet zo "hip" maar wel gezellig met tal van pubs, restaurants en snack-bars waar de innerlijke mens kan versterkt worden. "The Old Custom House" is een goeie keuze voor wie een croque, broodje of aardappel in de schil wil met een kop koffie of thee.

Wie zich tot nu toe wat verstoken wist van het groene Engeland en bochtjes pikken moet in Hastings zeker het voorwiel naar het Noorden wenden. Zo zit de route hieronder in elkaar. Scooter- of oldtimer rijders die liever wat minder kilometers doen volgen gewoon de kust tot Brighton.

In Brighton is Hotel Pelirocco een aanrader voor wie open van geest is. Dit geschift hotel heeft - naast de erotisch getinte "Play Room" - een "Modrophenia room" die geheel in teken staat van de Mod sfeer met referenties naar Quadrophenia van The Who (plaat en later film). Heb je de film gezien dan kan je de "hotspots" waar deze zich afspeelt gaan bezoeken, en heb je meteen ook een flink stuk van de stad gezien.

Route:

Deze route vorm deel 1 van de Zuid Engeland Motor Trip, de andere delen zijn: Zuid Engeland Motor trip 2: Langs de zuidkust naar Lulworth CoveZuid Engeland Motor trip 3: Langs de Zuidkust naar Dartmoor National ParkZuid Engeland Motor trip 4: De ronde van CornwallZuid Engeland Motor trip 5: Genieten van het Engelse binnenland van Dartmoor naar StonehengeZuid Engeland Motor trip 6: Ten Westen van Londen langs monumenten en KathedralenZuid Engeland Motor trip 7: Motorrijden door de tuin van Engeland, Kent

Eten:

Restaurant Le Channel in Calais Klassiek frans restaurant met stijl, lekker eten en behoorlijk geprijsd Prijs: OO

The Old Custom House in Hastings Lekkere koffie/snack bar met terras op de dijk van Hastings. Prijs: OO

Brighton: Aan eetgelegenheden is er geen gebrek in Brighton, de stad telt 400 restaurants, een paar suggesties: Pub The Pump House in Brighton Gevestigd in het oudste huis van Brighton Prijs: OO

The Chilli Pickle in Brighton Heeft niets te maken met de armlastige Indische restaurants die we in Belgie gewoon zijn. Een modern restaurant met excellent eten en voor wie heimwee heeft staat er zelf 's Duvel op de kaart om het pikante eten te blussen. Prijs: OO

Verblijf:

Hotel Pelirocco in Brighton Compleet geschift maar bijzonder leuk met een gezellige bar en crazy kamers Prijs: OO

Te bezoeken:

The Royal PavillionBrighton PierQuadrophenia locaties (zie kaart) "The Lanes" shopping

Langs de Engelse zuidkust naar Lulworth Cove

Langs de Engelse zuidkust naar Lulworth Cove

The Business Bikers Day