IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

De ronde van Cornwall

De ronde van Cornwall

Naast een uniek stuk natuurschoon heeft Cornwall ook een aantal leuke toeristische trekpleisters, je kan er gerust een weekje doorbrengen. Maar omdat het zo ver van alles wegligt zullen de meeste vasteland bewoners zich beperken tot een dagtripje. Deze route vertrekt vanuit Dartmoor National Park, gaat helemaal tot Land's End en keer terug naar Dartmoor.

gps-route-lands-end
gps-route-lands-end

We vertrekken dus eigenlijk nog in Devon, maar nemen resoluut de snelweg richting west. Snelweg moet je hier even met een korrel zeezout nemen. Het is een soort expressweg die al eens versmalt of op een rond punt uitkomt. Meer nog, op één punt staan er waarschuwingslichten die aanfloepen als er een kudde koeien de weg over moet. Dat zie ik op de E40 tussen Leuven en Brussel nog niet snel gebeuren. Dit is een van die snelwegen die je als motorrijder niet erg vindt. De weg kronkelt over de kam van het schiereiland Cornwall en leidt je van vergezicht naar vergezicht. De atlantische oceaan duikt regelmatig rechts van je op. Ronduit prachtig.

Bij St. Ives Bay verlaten we de hoofdweg en zoeken we het strand van St. Ives op. Vertrouw op de route want het is niet zo evident om dat strand te bereiken met de motor. De frisse Atlantische oceaan is indrukwekkend hier, een leuk rustpunt. Wie van moderne kunst houdt moet ook even binnen wippen in het "Tate St Ives", een lokale afdeling van de beroemde Tate Gallery die op de dijk gelegen is.

Van St Ives volgen we de kustweg door een betoverend landschap, zo weggelopen uit één of andere film. Geniet van het uitzicht en van een lekkere schotel in één van de pubs. De Gurnard's Head kan je niet missen maar wij kozen voor de Queen's Arms net buiten St Just, een aanrader. Verder in St Just vind je een paar leuke Pubs, alles beter dan de "Vlaamse Kermis" die werd opgebouwd bij Land's End.

Lands-end-motor
Lands-end-motor

Eens je hier bent kan je natuurlijk niet rond een bezoekje aan het meest westelijke punt van Engeland. Negeer de commerciële rommel totaal en rij gewoon naar het einde. Er is een soort tolhuis maar dit is voor de parking, gewoon zeggen dat je niet parkeert maar doorrijdt. Aan het einde van de weg ga je links en volg je "Hotel Entrance" en zo kom je achter de gebouwen terecht aan het echte Land's End. Daar is parkeerplaats en perfecte foto gelegenheid. Een wandelingetje over de rotsen is ideaal om de benen te strekken.

Ook het bezoeken waard even verderop is Porthcurno met een mooi buitentheater op de rotsen en een museum van de telecommunicatie. Dat laatste ligt in het gebouw waar vroeger de transatlantische telefoonlijnen vertrokken naar Amerika.

Een laatste punt op deze route ligt bij Marazion, daar vind je de "Cornish version" van de Mont St Michel. Een vergelijkbare constructie met wat je in Bretagne vindt: een eiland voor de kust toegewijd aan de heilige Michael en enkel bereikbaar bij laag tij (te voet). Vanuit Marazion vertrekken we terug richting oost. Er zijn twee opties, of je neemt de tijd en bezoekt de leuke haventjes in het zuiden, maar dan heb je wel wat tijd nodig. In de zomer kan het behoorlijk druk zijn en op de kleine wegen kom je niet snel vooruit. Of je kiest terug voor de snelweg want ook in de omgekeerde richting blijft die de moeite waard. En ben je al snel terug in Dartmoor National Park.

Route:

Genieten van het Engelse binnenland van Dartmoor naar Stonehenge

Genieten van het Engelse binnenland van Dartmoor naar Stonehenge

Zuid Engelse kust naar Dartmoor National Park

Zuid Engelse kust naar Dartmoor National Park