IMG_3974.jpg

Hallo

Welkom bij MotoTravel! Laat je inspireren door onze overland reisavonturen, routes, tips en de reisboeken die graag gelezen hebben.

De Jutland jojo langs Skagen

De Jutland jojo langs Skagen

Grenen (Skagen) het meest noordelijke punt van JutlandEens zo ver noordelijk gekomen geraken ook wij niet onder de lokroep uit van het eindpunt. Skagen (Grenen eigenlijk)ligt op de meest noordelijke punt van Jutland en aan het uiterste puntje botsen Kattegat en Skagerrak er op elkaar. Dat gaat niet gepaard met spectaculaire taferelen, het is vooral een toeristische trekpleister. Skagen zelf is best een leuk stadje, zeg maar de betere badstad. Wij genieten vooral van de heen en terugrit en ontdekken een bijzonder lekker en mooi gelegen restaurant net ten zuiden van Frederikhavn: Mollehuset. Met haar grote parking en gelegen een riviertje bij het Bangsbo museum is het de ideale plijsterplaats voor de motorrijder. Lekker eten, maar wel Deense prijzen, niet goedkoop dus.

Vanaf hier laveren we rond de snelweg langs mooie plekken en het Voergaard slot naar het zuiden. Voorbij Aalborg gaan we verder op zoek naar leuke stuurweggetjes richting Rebild Bakker. Dit natuurpark dat het grootste bos van Denemarken is werd aangelegd met schenkingen van uitgeweken Denen, ze vieren er dan ook jaarlijks de "4th of July" alsof ze in America zijn. Wie wil kan daar logeren en de natuur gaan ontdekken, maar wij hebben andere afspraken. Van hieraf mag het opnieuw wat vooruit gaan en we leggen er de zweep op voor nog een 100tal kilometer tweebaansweg. We leren ook dat er in Denemarken geflitst wordt, ze doen dat vanuit een anonieme bestelwagen waarvan de achterdeur open staat. Wie goed kijk ziet tegen een zwarte achterwand allerlei zwarte apparatuur staan, en dan een flits recht in het gezicht :) Hopelijk is er geen ijverige Deense flik die alsnog met de hand onze nummerplaat noteert.

Onze eindbestemming is een gezellige camping op het hoogste punt van Denemarken. Nu ja, veel hoger dan de Koppenberg is dat niet (zie ook het hoogteprofiel hieronder), maar de camping is wel een aanrader. Er is ook een hotelletje en een restaurant. Het laatste stukje naar het dorp Bryrup (waar de camping ligt) net ten zuiden van Silkeborg vormt trouwens een natuurlijke roetsjbaan. De weg door het dennenbos ligt dermate golvend dat je met wat goede wil de wielen van je motor van de grond kan krijgen. Iets wat aan de bandensporen te zien ook al wel eens een paar achteloze automobilisten is overkomen. Wij houden het beschaafd en genieten van de lange veerweg van de R1200GSa.

Deze route vorm deel 1 van de Margueriten Route door Denemarken, de andere delen zijn: Margueriten Route trip 1: Van België naar Denemarken: De aanlooproute(s) Margueriten Route trip 2: Van Duitsland naar Denemarken door betwist gebied Margueriten Route trip 3: Langs de westkust van Jutland  Margueriten Route trip 4: Over de eilanden naar Aalborg Margueriten Route trip 5: De Jutland jojo langs Skagen  Margueriten Route trip 7: Motormusea en Hans Christian Andersen

Bezoeken

Skagen is best een leuk stadje voor een stop. Een bezoekje aan het meest noordelijke punt, nog een kilometer verder (Grenen) maak je zelf zo kort of zo lang je wil. Er is een uitgebreide motor parking, eet en drink gelegenheid, een museum, rondritjes, etc. Maar even de duin op en je ziet het strand in een puntje uitlopen (zie foto hierboven). Voergaard slot : Een van de zeldzame (grote) kastelen op Jutland. Mooi om langs te rijden, maar wij hielden de bezoekjes voorroute 7. Rebild Bakker is een prachtige streek die perfect zou kunnen fungeren als uitgangspunt voor zij die Denemarken willen bezoeken in lussen vanuit een centraal punt.

Slapen en eten

Mollehuset in Frederikshavn. Heerlijke omgeving, lekker eten, ruime parking. Maar zoals alles in Denemarken niet goedkoop. Prijs: OOO

Camping Velling Koller in Bryrup (Silkeborg) Zowat de ideale camping way ons betreft. Heel rustig, zeer goede infrastructuur en wie dat wil kan ter plekke iets eten in het typisch restaurant en zelf een ontbijt behoort tot de mogelijkheden. Zo'n koffietje brouwen aan de tent blijft namelijk niet oneindig "romantisch". Prijs: OO

Motormusea en Hans Christian Andersen

Motormusea en Hans Christian Andersen

Over de eilanden naar Aalborg

Over de eilanden naar Aalborg